لوله مانیسمان - آهن کاسپین

 

لوله مانیسمان چیست؟

لوله مانیسمان برای اولین بار توسط برادران مانیسمان به وسیله فرآیندی جدید به نام نورد شمش فولادی ابداع شد. این نوع از لوله‌ ها روش ساخت ویژه خود را دارند و به دلیل نبود درز جوش در آن‌ها با نام لوله بدون درز نیز شناخته میشوند. در میان لوله‌ های موجود در بازار لوله مانیسمان اهمیت و کاربرد بسیاری شایانی دارد و در صنایع حساس و مهمی به‌ کار برده می‌شوند.

نامگزاری این لوله به افتخار سازندگان آلمانی آن برادران مانیسمان صورت گرفت.

تاریخچه و علت ساخت لوله مانیسمان 

 پس از انتقلاب صنعتی در اروپا صنایع رشد سریع و چشم گیری کرده و نیاز به لوله هایی با تحمل فشار و استحکام بالا بسیار احساس میشد زیرا لوله های موجود پاسخگوی نیاز صنایع سنگین و درحال توسعه نبوند ؛ از این رو لوله مانیسمان در اواخر قرن ۱۹ و به وسیله مهندسان آلمانی با نام مانیسمان تولید گردید،علاوه بر این، لوله های مانیسمان به علت بدون درز بودن، در مقایسه با سایرلوله های تولید شده از استحکام بسیار بالایی برخوردار بورده و این خلاء را برطرف کردند.

انواع لوله مانیسمان مورد استفاده در صنایع

انواع لوله کربن استیل مانیسمان شامل :

 استیل مانیسمان : 

پایپ سیاه مانیسمان :

 

فرآیند تولید لوله مانیسمان

در ساخت لوله مانیسمان از شمش استفاده میشود و روال کار بدین گونه است که شمش را حرارت بالا میدهند.و سپس با استفاده از سمبه ها و قالب های مخصوص آن ها را به شکل های خاصی در می اورند. از آنجایی که در تولید لوله مانیسمان برخلاف لوله های درزدار از جوشکاری استفاده نمیشود،این لوله  ها دارای استحکام و قدرت بسیار بالاتری میباشد.

 

لوله مانیسمان 01 - آهن کاسپین

 

شیوه تولید لوله های بدون درز

در تولید لوله مانیسمان ابتدا شمش‌های فولادی را برش می‌زنند. سپس شمش‌ها را داخل کوره‌های قوسی که با استفاده از سوخت گاز گرمادهی می‌شوند وارد می‌کنند تا گرم شده و به مرحله سرخ شدن برسند، سپس با استفاده از دستگاه الانگیتور سطح شمش‌ها را گرد کرده و در آخر آن‌ها را به‌وسیله لخ پرس سوراخ می‌کنند.

مراحل تولید شدن لوله بدون درز

سایز های تولید لوله بدون درز

بازه سایزی تولید لوله مانیسمان از سایز 1/2 تا 32 اینچ میباشد. و با توجه به نوع استاندارد ها لوله مانیسمان ضخامت لوله ها بر اساس معیار رده دسته بندی میگردد. برای مثال لوله مانیسمان رده 10 ، 20 ، 40 ، 60 و… که در ادامه به کارایی هر یک میپردازیم.اما پر کاربرد ترین رده های لوله مانیسمان رده های 20 ، 40 و 80 هستند و سایر رده ها برای مصارف خاص و کم کاربرد تری مورد استفاده قرار میگیرند.

 جنس آلیاژ سازنده لوله مانیسمان

جنس لوله مانیسمان از فولادی که عناصر آلیاژی آن مقداری بین 0/25 الی 1 درصد کربن را دارا میباشد ،که در صنعت آن را با نام کربن استیل نیز میشناسیم ، در این میان عددی را بعنوان کربن معادل تعریف میکنند که روشی جهت تمایز فولاد ها میباشد.

 استاندارد های تولید لوله مانیسمان

لوله مانیسمان عمدتا بر اساس استاندار ASTM  با دو کد A106  و A53 تولید میشوند در این دو روش ترکیبات شیمیایی یکسان هستند ، و تفاوت آنها در نحوه گرمادهی در فرآیند تولید میباشد ، پس از آن لوله مانیسمان در دو درجه A و B تولید میشوند.

آلیاژ های دیگر لوله مانیسمان

تفاوت درجه A و  B لوله 

تفاوت درجه A و B در لوله مانیسمان همانطور که گفتیم در نحوه گرمادهی فرآیند تولید است نوع B  دارای استحکام بیشتر و سختی کمتر است ، به همین دلیل گرید A برای خمش سرد و کویل ها توصیه نمیشود.

تست های لوله مانیسمان پس از تولید

لوله مانیسمان 02 - آهن کاسپین

مهمترین کاربرد های صنعتی لوله مانیسمان


مانسیمان سبک یعنی چه؟

لوله مانیسمان سبک نوعی از لوله های بدون درز یا لوله مانیسمان هستند. وعمدتا در مصارف خانگی، لوله کشی گاز ساختمان و همچنین برای گاز کشی صنعتی و خط لوله و گاز مورد استفاده قرار می گیرد ، لوله مانیسمان سبک با سایز نامی قطر(NPS) و رده ضخامت(SCHEDULE) شناخته می شوند و معمولا در شاخه های ۶ متری تولید می شوند.

تولید کردن لوله مانیسمان در ایران

برای اولین بار در ایران لوله مانیسمان یا بدون درز در دو مرحله خشن کاری و ظریف‌کاری تولیدشد، این لوله‌ها حداکثر تا قطر ۲۴ اینچ تولید می‌شوند و لوله‌های با درز در قطرهای بالا تولید می‌شوند.

سخن پایانی

لوله های درز دار و جوشی توانایی تحمل حجم زیادی از فشار و نیرویی مورد نیاز صنایع  را ندارند. از این رو نیاز بود تا لوله ها با روشی دیگر از خم کردن ورق و جوش دادن آن تولید شوند تا پاسخ گوی نیاز صنعت قرار گیرند از این میان لوله های مانیسمان این خلا ها را پرکرده و باعث پیشبرد اهداف صنایع شوند.

 

 

 

جستجوی خود را وارد کنید