ورق روغنی
ورقهای فلزی یکی از انواع و اقسام ابزارهایی است که امروزه برای پیشبرد هر صنعتی وجودشان حساس است و بسیار کاربردی و پیشرفته هستند. این محصولا در صنایعی مانند هواپیما سازی، کشتی سازی، حمل و نقل، باربری، پتروشیمی، صدا و موسیقی، ساخت و ساز و بسیاری از صنایعی که بسیار کاربردی هستند مورد استفاده قرار میگیرند. برای همین موضوع است که لقب همه کاره بودن را به خود اختصاص دادهاند. این محصول انواع و اقسام گوناگونی از فلزات را دارا میباشد و همین انواع مختلف، دارای خواص و ویژگیهای خاص خود هستند که آنها را از یکدیگر متمایز میسازد. یکی از انواع این ورقها، ورق روغنی یا oiled steel sheet است که در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت. در ضمن باید خدمت شما عزیزان عرض کنیم که شرکت ما یعنی آهن کاسپین در زمینه عرضه انواع ورقهای فلزی متخصص است و سعی بر این دارد تا محصول مدنظر شما را با بهترین نوع خدمات رسانی از جمله کیفیت بالا و قیمتی مطلوب در اختیار شما بگذارد.
به نقل از سایت arad branding راجب ورق روغنی:
ورق فولادی از یک واحد فولادی مسطح ساخته شده است. ورق های فولادی که از آلیاژ آهن و قلع ساخته شده اند را می توان بسته به ترجیح کاربر به صورت تخت یا کلاف تهیه کرد. برای برش ورق ها به ابعاد دلخواه می توان از قلع ساده یا قیچی فولادی استفاده کرد، البته این بستگی به ضخامت فولاد دارد. برای خم کردن آنها از ترمز فلزی استفاده می شود و سپس آنها آنها را به اشکال مختلف درآورد. گیج اندازه گیری است که برای تعیین ضخامت ورق فولادی استفاده می شود. اگر گیج مقدار بالاتری داشته باشد، ماده ضخامت نازکتری خواهد داشت. برعکس، اگر گیج مقدار کمتری داشته باشد، فولاد قوام ضخیم تر و استحکام بیشتری خواهد داشت. محدوده ضخامت معمول برای ورق های فولادی بین ۸ تا ۳۰ گیج است. با این حال، کالاهایی با گیجهای نازکتر یا ضخیمتر ممکن است برای استفاده در زمینههای خاصی در دسترس باشند. این موضوع به فرآیند حذف آلایندهها، زنگ زدگی و رسوب از سطح مواد اشاره دارد. علاوه بر این، فولاد روغن کاری شده دارای تک تک این خصوصیات است. یک لایه اکسید، که اغلب به دلیل ظاهر فلس دار آن به عنوان “فلز” شناخته می شود، در طول روش های کار گرم روی سطح فلز تشکیل می شود. فولادی که قبلا به صورت گرم نورد شده بود، قبل از گذراندن اکثر مراحلی که شامل نورد سرد می شود، از خط عبور می کند. این کار برای حذف رسوبات سطحی و سهولت کارکرد فولاد انجام می شود. لایه فلزی آسیب دیده باید برداشته شود تا سطحی از فولاد ضد زنگ کاملا آلیاژی در معرض دید قرار گیرد. این اجازه می دهد تا سطح بهینه مقاومت در برابر خوردگی بازیابی شود. ورق روغنی به ورق فولادی اطلاق می شود که با یک لایه نازک روغن پوشش داده شده است، معمولاً به منظور جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی. این پوشش روغنی یک مانع محافظ برای سطح فولاد ایجاد می کند و از تماس مستقیم آن با رطوبت و عناصر محیطی که می تواند باعث اکسیداسیون و زنگ زدگی شود جلوگیری می کند.
ورق روغنی چیست؟
همانطور که خدمتتان عرض کردیم ورقهای فلزی انواع و اقسام مختلفی دارند که یکی از آنها ورق روغنی است. ورق روغنی، ورقی است فولادی که توسط یک لایه روغن پوشانده شده است. این اتفاق معمولا برای این موضوع صورت میگیرد که از خوردگی و زنگ زدگی محافظت شود و یک مقاومت نسبتا خوبی را به ورق اضافه کند تا کاربرد بیشتر و بهتری را داشته باشد. طریقه آن به این صورت است که یک لایه به عنوان لایه محافظ بر روی سطح ورق ایجاد میشود و این پوشش، همان پوشش روغنی است. این پوشش از تماس مستقیم ورق فلزی فولادی با سطح مرطوب بیرون جلوگیری میکند البته نه فقط رطوبت بلکه تمام عواملی که باعث اکسیداسیون شدن و زنگ زدگی شود را جلوگیری میکند. البته گفتنی است که در صنایعی ماندد ساخت و ساز و حمل و نقل استفاده میشود تا یکپارچگی و کیفیت فولاد حفظ شود تا در هنگام ذخیره سازی و فراوری و حمل و نقل کیفیت خوبی را ارائه بدهد. گفتنی است پوششی که خدمتتان عرض کردیم در هر دو طرف ورق استفاده میشود تا در تمام جهات از این ورق محافظت کند. البته این پوشش ممکن است در هنگام فعالیتهای خاص پاک شود یا چربی زدایی شود.
انواع ورقها روغنی:
الان که با تعریف ورق روغنی آشنا شدید نوبت به آن رسیده که با انواع آن آشنا شویم. این ورق خود یک نوع از انواع ورقهای فلزی است. این ورقها همانطور که گفتیم ورق روغنی به عنوان کویل فولادی یا صفحه فولادی روغنی نیز شناخته میشوند. بدیهی است که ورقهای روغنی بر اساس عواملی مانند نوع فولاد استفاده شده، ضخامت ورق، نوع روغن اعمال شده و کاربرد مورد نظر می تواند متفاوت باشد. در این قسمت به متداول ترین و معروف ترین انواع ورق روغنی خواهیم پرداخت تا شما را بیشتر با این ورق و انواع آن آشنا کنیم:
نوع اول: فولاد نورد گرم ترشی و روغنی یا همان HRPO :
یکی از انواع ورقهای فلزی روغنی، ورق HRPO است که از نورد گرم فولاد و سپس ترشی آن در محلول اسیدی برای حذف رسوب و ناخالصی ها تولید می شود. پس از ترشی، یک لایه نازک روغن برای محافظت از فولاد در برابر اکسیداسیون استفاده می شود.
نوع دوم: فولاد روغنی گالوانیزه
این ورقها دارای لایهای از روی هستند که که بر سطح آنها قرار دارد و مقاومت بالایی را در برابر خوردگی روی آنها ایجاد میکند. برای اینکه در هنگام جابجایی و انبار کردن این ورقها آسیبی به آنها وارد نشود و محافظت بیشتری روی آنها ضورت بگیرد، روغن کاری روی آنها انجام میشود.
نوع سوم: صفحات قلع
ورق فولادیهمانطور که خدمتتان عرض کردیم، پوششهای متفاوتی دارند. برای مثالورق قلع، یک ورق فولادی است که از یک لایه قلع که روی سطح آن پوشیده شده تشکیل شده است. این ورق برای بسته بندی مواد غذایی و مواد نوشیدنی مورد استفاده قرار بگیرد و برای اینکه خوردگی محافظت شود و ظاهر آن حفظ شود ممکن است روغن کاری بشود.
نوع چهارم: فولاد نورد سرد
یک نمونه ورق فولادی که یک سطح صاف و ظریف و دقیقی دارد و دقیقا به همین دلیل نیز شناخه میشود. این ورقها در دمای اتاق پردازش میشوند و سپس برای اینکه از سطح انها مراقبت شود تحت روغن کاری قرار میگیرند.
نوع پنجم: فولاد از پیش رنگ شده
این فولادها از یک لایه پلیمر و یا رنگ پوشاند میشوند تا برای اهداف تزیینی و حفاظتی مورد استفاده قرار بگیرند. البته برای اینکه از سطح آنها مراقبت شود ممکن است تحت روغنکاری قرار بگیرند.
نوع ششم:فولاد آلومینیومی
خصوصیتی که این ورقها دارند، مقاومت در برابر حرارت و خوردگی عالی است.این نمونه از فولادها با روکشی از آلومینیوم و سیلیکون ساخته شدهاند و پوشیده شده اند برای اینکه از این ورق در هنگام جابجایی و حمل و نقل و انبار داری مراقبت و محافظت شود ممکن است روی آن روغن کاری صورت بگیرد و به ورق روغنی تبدیل شود.
نوع هفتم: ورق فولاد الکترو گالوانیزه
در این ورق یک لایه ناز از جنس روی، با روش آبکاری بر سطح ورق پوشانده میشود. در این ورق هم برای محافظت از سطح در هنگام فرایندهای مختلف روغن کاری صورت میگیرد.
البته گفتنی است که استفاده از این نوع اوراق میتواند بسته به نیاز مصرف کنند برای مثال مقاومتی که میخواهد یک ورق داسته باشد و یا ظاهر شکیل تر و طیبا تر برایش اهمیت دارد، فرق میکند. در ضمن نوع و کیفیت روغنی که مورد استفاده قرار میگیرد در عملکرد کلی ورق فولادی نقش مهم و اساسی دارد.
ویژگیهای ورق روغنی
حالا که با انواع خاص ورق روغنی آشنا شدید نوبت به آن رسیده که به ویژگیهایی که ممکن است در این ورق وجود داشته باشد را با هم بررسی کنیم و متوجه شویمکه چرا در یکسری از صنایع مهم از این ورقها استفاده میشود. البته ویژگیهای این ورق ممکن است بسته به نوع و کارکرد آنها متفاوت باشد. در این قسمت به برخی از ویژگیهای موجود در این ورق خواهیم پرداخت تا بیشتر شما را با آن آشنا کنیم:
ویژگی اول: عدم جذب آب
این ورقها به علت اینکه روغن کاری شدهاند، دافع آب هستند و آب روی سطح آنها اثری ندارد. به همین دلیل از آنها در محیطهایی که نیاز به مقاومت در برابر رطوبت مهم است استفاده میشود.
ویژگی دوم: مقاوم در برابر خوردگی
یکی ازمهم ترین ویژگیها راجب این ورق که پیشتر بارها آن را با هم ببرسی کردیم و از آن نام برده شده، مقاومت در برابر خوردگی در این ورق است. ورق روغنی در برابر زنگ زدگی و خوردگی یک لایه محافظ ایجاد میکند. اما چطور؟ روغن یک مانع بین سطح بیرونی ورق و محیط ایجاد میکند تا از خساراتی مانند اکسید شدن و خوردگی جلوگیری شود.
ویژگی سوم: افزایش یافتن دوام
همانطور که روکش روغنی به مقاومت در برابر خوردگی کمک میکند، به افزایش دوام و طول عمر ورق هم کمکم کند. این روکش مقاومت ورق را نسبت به سایش و پارگی افزایش میدهد.
ویژگی چهارم: روانکاری
اصطکاک بین سطوح با ویژگیای که این ورقها دارند، یعنی خواص روانکاوی، کاهش مییابد. پس این موضوع که خدمتتان عرض کردیم، به استفاده شدن این ورق در کاربردهایی که حرکت یا لغزش در آن نیاز است کمک میکند.
ویژگی پنجم: خاصیت ضد گالینگ یا ساییدگی
وقتی دو ورق فلزی روی یکدیگر ساییده شوند و باهم برخورد داشته باشند، ساییدگی رخ میدهد. اما ورقهای روغنی بسیار کمتر در معرض ساییده شدن قرار دارند و روغنی که روی سطح آنها قرار دارد مانند یک روان کنند عمل میکند.
ویژگی ششم: سهول هنگام کار
به علت اینکه این ورق سطح صافی دارد، در طول پردازش و کار، استفاده از آن راحت تر است. خاصیت کاهش اصطکاکی که این ورق دارد به آسان تر شدن برش و شکل دادن این ورق کمک شایانی میکند.
ویژگی هفتم: بهبود طرافت و زیبایی
این ورقها میتوانند به یک محصول ظرافت و زیبایی زیادی را ببخشند. همانطور که میدانید روغن روی سطح این ورقها یک سطح صاف و براق و صیغلی بوجود میآورد.
ویژگی هشتم: سهولت در تمیز کردن
به علت وجود روغن بر سطح این ورقها، تمیز کردن آن نیز آسان است. روغن چسبیدن الایندهها و کثیفی را روی سطح ورق دشوار میکند و این ورق دیر به دیر کثیف میشود.
ویزگی نهم: عدم زنگ زدگی
برای اینکه بخواهند یک ورق را از زنگ زدگی مصون بسازند، آن را رئغن کاری میکندد تا یک مقاومتی را به این ورق بیافزایند. همانطور که گفتیم روغن میتواند یک لایه محافظ روی سطح ورق ایجاد کند تا اکسیداسیون که زنگ زدگی ورق را شکل میدهد روی ورق تشکیل نشود.
ویژگی دهم: سفارشی سازی
این ورق روغنی و پوششی که روی آن قرار میگیرد بر حسب کاربردهای خاص میتواند مورد سفارشی سازی قرار بگیرد. برای مثال یک کاربرد ممکن است یک لایه سبک روغنی نیاز داشته باشد و یک کاربرد دیگر برعکس.
ویژگی یازدهم: تنوع در روغن
یکی دیگر از ویژگیهای مهم در این ورقها این است که میتوان انواع روغنها را روی سطح ورق مورد نظر پیاده سازی کرد. از انواع این روغنها میتوان به روغن گیاهی و مصنوعی اشاره کرد که خواص خاص خود را به ورق میافزایند.
پس همانطور که از خواندن این قسمت متوجه آن شدید ویژگیهای خاص هر ورق بر اساس نوع ورق و نوع روغن و کاربردی که ورق قرار است در آن مورد استفاده قرار بگیرد متفاوت است و این تمایز است که انواع و اقسام این ورقها را بوجود آورده است
کاربردهای ورق روغنی:
همانطور که از ویژگیهای این ورق خواندید و متوجه شدید، این ورق بر اساس ویژگیهایی که دارد کاربردهای متعدد و مختلفی دارد. این کاربردها گاهی صنایع بزرگی را به جلو پیش میبرند و بسیار حساس و اساسی هستند. در این قسمت به کاربردهای این ورق خواهیم پرداخت و شما را با آنها آشنا خواهیم کرد تا بیشتر با این ورق آشنا شوید:
کاربرد اول: ساختمان سازی
در ساخت و ساز ساختمان، برای ساخت سقف و سایدینگ از ورق روغنی استفاده میشود. همانطور که میدانید، پوشش روغنی موجود در این ورق مقاومت در برابر خوردگی و همچنین دوام را افزایش میدهد و به همین دلیل در این بخش بسیار کاربردی است.
کاربرد دوم: تولیدات
اگر خاطرتان باشد یکی از ویژگیهای این ورق که خدمتتان عرض کریدم ساده بودن برش و شکل دادن به آن است که همین موضوع باعث شده تا این ورق در تولیدات ماشین الات و تجهیزات مورد استفاده قرار بگیرد.
کاربرد سوم: خودرو سازی
در قطعات موتور، ساخت بدنه و اجزای شاسی شما میتوانید رد پایی از این ورق را پیدا کنید. خاصیت مقاوم بودن در برابر خوردگی این ورق به صنعتگران این امکان را میدهد تا در این زمینه از این ورق بتوانند استفاده بهینهای داشته باشند.
کاربرد چهارم: استفاده در ساخت وسایل حمل و نقل
ورقهای رغنی در ساخت وسایل حمل و نقل مورد استفاده قرار میگیرند. از انواع این وسایل میتوان به استفاده در ساخت کانتینر بار و تریلرها و واگن ریلی اشاره کرد.پوشش روغنی موجود از خوردگی در هنگام حمل و نقل و انبارداری مراقبت میکند.
کاربرد پنجم: استفاده در فلزکاری
استفاده در فلزکاری، خمش و کشش عمیق و مهر زنی یکی از استفادههایی است که از این ورق در صنعت میشود. برای شکل دهی به این ورق روانکاری صورت میگیرد تا اصطکاک کاهش یابد.
کاربرد ششم: قفسه بندی
در ساخت قفسههای صنعتی و انباری از این ورق استفاده میشود. این اتفاق به دلیل مقاومتی است که این ورق در برابر خوردگی از خود نشلان میدهد و دوام بالایی است که این ورق دارد.
کاربرد هفتم: کشاورزی
به علت اینکه روغن روکش شده روی سطح ورق از زنگ زدگی و دوام آن کمک میکند، برای ساخت سطل غلات و سیلوها و ماشین الات کشاورزی از این ورقها استفاده میشود.
کاربرد هشتم: محفظه الکتریکی
در ساخت محفظه الکتریکی از این ورقها استفاده میشود. در این وسایل مقاومت در برابر خوردگی بسیار ضروری و مهم است و به همین دلیل از این ورقها در تولیذ این محصولات استفاده میشود.
کاربرد نهم: صنعت نفت و گاز
در ساخت لوله و مخازن و سازه دریایی در صنعت نفت و از میتوان از ورقهای روغنی استفاده کرد. این ورق و پوشش روغنی آن در برابر محیط مرطوب و خوردگی مقاومت ایجاد میکند.
کاربرد دهم: سیستم تهویه
در سیست گرمایش و تهویه مطبوع HVAC از ورقهای روغنی استفاده شده و این استفاده در کانال کشی و قسمتهایی است که در آن نیاز به مقاومت در برابر شرایط سخت دارد است.
کاربرد یازدهم: معماری
از ورقهای روغنی در معماری هم استفاده میشود. در تزیینات و پانل تزیینی و نما و غیره که در آن زیبایی و مقاومت در برابر خوردگی یک عنصر مهم است از ورق روغنی استفاده میشود.
کاربرد دوازدهم: تولیدلوازم خانگی
به دلیل مقاومت خوبی که این ورقها در برابرخوردگی دارند و همچنین راحت بودن ساخت و شکل دادن به آنها از این ورقها در تولید لوازم خانگی مانند فر و ماشین لباسشویی و یخچال استفاده میشود.
کاربرد سیزدهم: تولید مبلمان
امروزه در تولید مبلمان از ورقهای روغنی استفاده میشود. مبلمانی که در فضاهای باز از آنها استفاده میشوند جزو مهم ترین وسایل در این کاربرد هستند.
کاربرد چهاردهم: تابلوهای تبلیغات
این ورقها به دلیا مقاومت خوردگی و دوام و مقاومت در برابر زنگ زدگیای که دارند و استفاده آنها در محیط بیرون یک خصوصیت جذاب استدر تابلوهای تبلیغاتی نیز مورد استفاده هستند و کاربردی مفید در این مورد دارند.
کاربرد پانزدهم: استفاده در تجهیزات مواد غذایی
در صنایع غذایی از این ورقها برای ساخت تجهیزاتی مثل تسمه نقاله و واحدهای ذخیره سازی و تجهیزاتی از جمله میز برای فراوری مواد غذایی از این ورقها استفاده کرد.
در این قسمت تنها چند مورد از کاربردهای ورقهای روغنی آورده شده است که شما را بیشتر با این محصول آشنا کنیم. البته نوع ورق و کاربرد آن در این زمینه بی تاثیر نیست.
روش تولید ورق روغنی:
همانطور که در قسمتهای بالا خواندید، ورق روغنی انواع و اقسام ختلفی دارد که هر کدا از آنها دارای خواص و ویژگیهای خاص خود هستند. این ورق بر اساس ویژگیهایی که دارد کاربردهای خاص خود را دارد که آنها با هم بررسی کردیم. اما یک سوال مهم باقی میماند آن هم اینکه این ورق چگونه تولید میشود؟ فرایند تولید این ورق بسته به نیازهای خص متفاوت است اما در این قسمت به صورت کلی بررسی خواهیم کرد که این ورقها به چه صورتی تولید میشوند:
مرحله اول: انتخاب ورق
در مرحله اول از تولید ورق روغنی، نوع ورقی که میخواهند روی آن عملیات روغن کاریرا انجام دهند را انتخاب میکندد. این انتخاب بر حسب اینکه میخواهند چه ویژگی خاصی را از ورق داشته باشند اتفاق میافتد.
مرحله دوم: تمیزکاری
قبل از اینکه ورق را تحت عملیات روغنکاری قرار دهند از این مطمعن میشوند که ورق روی سطح خود کثیفی و گرد و خاک و زنگ زدکیای نداشته باشد. تمیزکاری ورق چند نوع دارد که به چربی زدایی و شستشو و سنباده زدن تقسیم میشود.
مرحله سوم: آماده کردن روغن مورد نظر
در این مرحله، بر حسب کاربردی که میخواهند داشته باشند، نوع روغن مورد نظر خود راانتخاب میکنند.همانطور که در قسمتهای بالاتر نیز گفتیم، این روغن میتواند یک روغن مصنوعی و یا معدنی و یا یک روانکننده مخصوص باشد که به طور خاص ساخته شده است.
مرحله چهارم: روغن کاری
در این قسمت دو روش از روغن کاری این ورق را خدمتتان خواهیم گفت
روش اول: اسپری
در این روش با استفاده از نازل یا یک اسپری، روغن روی سطح فلز پاشیده میشود. در این روش کنترل دقیق روغن صورت میگیرد تا اتفاق خاص یا تازهای صورت نگیرد.
روش دوم: پوشش غوطه ور
در این روش، ورق را در یک حمام روغن قوطه ور میکنند و در این قسمت روغن توسط ورق جذب میشود.بعد از این اتفاق روغن اضافی توسط غلطکها خذف میشوند.
مرحله پنجم: پخت
بر اساس نوع روغنی که مورد استفاده قرار گرفته است، ممکن است ورق به خشک کردن یا پخته شدن نیاز داشته باشد. در این مرحله ورق از داخل کورهها یا سایر منابع حرارتی عبور داده میشوند تا حلال اضافی حذف شود و روغن حالت جامد را به خود بگیرد.
مرحله ششم: کنترل کیفت
در این مرحله بعد ازاینکه تمام مراحل انجام شد، برای اینکه مطمعن شوند روغن مورد استفاده در این ورق از با مشخصات مورد نیاز ما سازگاری دارد بررسیهایی صورت میگیرد. در این برررسی ضخامت لایه روغن، بررسی عملکرد و یکنواختی ورق مورد بررسی قرار میگیرد.
مرحله هفتم: برش و بسته بندی
مانند تمام ورقهای فلزی دیگر، مرحله آخر تولید مرحله برش و بسته بندی ورق است. بعد از اینکه کنترل کیفیت ورق صورت گرفت، بر حسب نیازی که متری دارد ورق به ابعاد مورد نطر برش داده میشود و تحتت بسته بندی قرار میگیرد.
خواص شیمیایی ورق روغنی:
خواص شیمیایی ای که ممکن است در یک ورق روغنی وجود داشته باشد، بر حسب نوع روغنی که بر روی سطح آن صورت گرفته است ممکن است متفاوت باشد. همچنین نوع ورق به کار رفته در این ورق نیز تاثیر گذار است. با اینکه تفاوت در خواص شیمیایی ورقهای روغنی بسیار است، در این قسمت به صورت کلی اینخواص را با هم بررسی خواهیم کرد:
مورد اول: نوع روغن
نوع روغن همانطور که گفتیم خواص شیمیایی خاص خود را به ورق میافزاید. هر نوع روغن یک تریکب شیمایی منحصر به فرد را دارند که از جمله هیدرو کربنهای خاص و مواد افزودنی مجود در آن.
مورد دوم: تاثیر بر روی مقاومت در برابر خوردگی
برای ایجاد مقاومت در برابر خوردگی در سطوح مختلف از ورق روغنی استفاده میشود. در این مورد خواص شیمایی موجود در ورق روغنی یک سد محافظ در برابر خوردگی و اکسیداسیون ایجاد میکنند.
مورد سوم: چسبندگی
خواص شیمیایی که ورق روغنی دارد یک خاصیت این ورق را تحت تاثیر قرار میدهند که چسبندگی نام دارد. ممکن است به دلیل انفعالات شیمیایی یکسری پیوند قوی با فلزات دیگر ایجاد شود.
مورد چهارم: مقاومت در برابر دما
خواص شیمایی که یک رئغن اعما شده بر سطح یک ورق فلزی دارد به آن این امکان را میدهد تا در برابر یک محدوده دمایی خاص مقاومت را از خود نشان دهند. برخی از روغنها وجود دارند که اصولا برای کار در دمای بالا ساخته شده اند و همچنین برعکس این موضوع نیز صدق میکند.
مورد پنجم: پایداری شیمیایی
اینکه یک روغن بر اساس شیمیایی یک پایداری طولانی مدت داشته باشد بسیار المان مهمی است. گفتنی است که برخی از روغنها از این نظری که خدمتتان عرض کردیم بسیار پایدارند و در شرایطی مانند رطوبت و دمای بالا و ساییدگی مقاومت بالایی دارند.
مورد ششم: اثرات زیستی
در این ورق، بر اساس کاربردی که ممکن است یک ورق روغنی داشته باشد، جوری تهیه و تنطیم میشود که یکسری استاندارد مهم را دارا باشد تا اثرات سختو زیست محیطیای در برابر طبیعت نداشته باشد. چرا؟ چون ممکن است برخی از ورقها دارای مواد افزودنی مضر برای محیط زیست باشند.
مورد هفتم: سازگاری
تمام این مواردی که گفتیم اگرروغن با فلز به کار رفته سازگاری نداشته باشد، فایده ای ندارد. ممکن است یکسری روغن خاص مواد مورد استفاده را تخریب کنند و از بین ببرند. برای اطمینان از مورد و سازگار بودن ورق با روغن مذکور یکسری آزمایشات شیمیایی صورت میگیرد.
مورد هشتم: عملکرد
عملکرد ورق روغنی مانند کاهش اصطکاک و مقاومت در برابر سایش بر اساس خواص شیمیایی روغن اعمال شده روی ورق افزایش مییابد و به ورق در این زمینهها کمک شایانی میکند.
مورد نهم: واکنش پذیری شیمیایی
خاصیتهای شیمیایی که یک روغن دارد میتواند بر واکنشهای شیمیایی آن با مواد شستشو و پاک کنندهها و آلایندهها و باقی مواد شیمیایی که ورق با آنها در تماس است تاثیر بگذارد.
مورد دهم: پاکسازی
برای اینکه ورقهای شیمیایی روی محیط اطراف یکسری خواص مضر باقی نگدارند باید خواص شیمیایی آن به صورت کامل پاک شوند و مورد حذف شدن قرار بگیرد.
خواص شیمیایی که یک ورق روغنی باید داشته باشد باید بر حسب نوع روغن و واکنشهای روغن و ورق باید تعیین شود. این دو عنصر برای آماده شدن برای یکسری کاربرد خاص توسط تولیدکنندگان صورت میگیرد.
خواص مکانیکی ورق روغنی:
در خواص مکانیکی یک ورق روغنی به واکنش آن در برابر بار و نیورهای مکانیکی بیرون رسیدگی میشود. مانند خواص شیمیایی، خواص فیزیکی نیز برای تعیین شدن به نوع ورق و روغن استفاده شده در تولی این ورق بستگی دارد. اما در این قسمت نیم نگاهی به خواص ذکر شده در دنیا برای ورقهای روغنی خواهیم پرداخت و از آنها بهره خواهیم گرفت.
مورد اول: چکش خواری
این خاصیت در ورقهای روغنی که قرار است به شکلهای متفاوت در بیایند بسیار مهم و اساسی است. این مورد یعنی اینکه یک ماده چقدر توانایی برای تغییر شکل تحتفشار دارد.
مورد دوم: قدرت بازدهی یا استحکام تسلیم
این مورد یعنی اینکه یک ورق در اثر کشش دچار یک تغییر شکل دائمی و به عبارتی دیگر تسلیم شوند. این ویژگی در مواد مورد استفاده در ورقهای روغنی مورد بررسیقرار میگیرد تا بهترین عملکرد در این مورد نشان داده شود.
مورد سوم: مدول یانگ یا الاستیک
وقتی یک ماده را فشار میدهید و بعد از برداشتن فشار، ماده به شکل اولیه خود بازمیگردد، به آن مدول الاستیک یا مدول یان میگویند. در تولیدات ورق روغنی، یکی از خواصی که مورد بررسی در ساخت این ورق قرار میگیرد مدول یانگ است.
مورد چهارم: استحکام کششی
همانطور که از نام آن پیداست، استحکام کششی یعنی توانایی کش آمدن یک ورق یا ماده بدون تغییر شکل. در ورقهای روغنی بسته نوع ساختار، مقاومت کششی متفاوتی نشان داده میشود.
مورد پنجم: ضریب اصطکاک
این معیار یعنی ایننکه یک ورق روی یک ورق دیگر چگونه به راحتی حرکت میکند. پس همانطرو که میشود حدس زد، ورقهای روغنی ضریب اصطکاک پایین دارند چون این اوراق برای کاهش اصطکاک بین سطوح استفاده میشوند.
مورد ششم: سختی
سختی یعنی اینکه یک ماده یا ورق چه مقاومتی را در برابر خراش یا فرورفتگی از خود نشان میدهند.در تعین سختی مقیاسی به نام راک ول برای اندازه گیری این خاصیت مکانیکی وجود دارد. بسته به نوع روغن و ورق استفاده شده در این اوراق، سختیعی متفاوتی در ورقهای روغنی یافت میشود.
مورد هفتم: مقاوم بودن در برابر سایش
به تواناییای که یک ماده برای مقاومت در برابر ساییدگی از خود نشان میدهد، توانایی مقاومت در برابر سایش میگویند. همانطور که میدانید ورقهای روغنی یک مقاومت خوبی در برابر سایش دارند و این موضوع به علت روغن کاری شدن آنها است. پس با این حساب از این ورقها در کاربردهایی که به این خاصیت نیاز دارند استفاده میشود
مورد هشتم: شکل پذیری
در قسمتهای بالا گفتیم که یکی از ویژگیهایی که در این ورقها یافت میشود، شکل پذیری آسان آنها است. پس در ورقهای روغنی این خاصیت مکانیکی بسیار یافت میشود.
مور نهم: مقاوم بودن در برابر ضربه
به توانایی یک ماده برای دریافت انرژی بدون شکسته شدن مقاومت در برابر ضربه میگویند. در ورقهای روغنی برای اینکه این خاصیت را به ماده بیافزایند ممکن است کارهای مهندسی روی آن صورت بگیرد.
مورد دهم: مقاومت در برابر خستگی
وقتی که یک ماده یا ورق به صورت چرخهای تحت تنش مکرر باشند و توانایی ای در برابر شکستگی در اثر این تنش از خود نشان دهند، به آن مقاومت در برابر خستگی میگویند. در برخی از کاربردهای ورقهای روغنی به مقاومت در برابر خستگی بالایی نیاز است که در این صورت عملیاتهای مهندسی روی این ورقها صورت میگیرد.
ورق روعنی
همانطرو که در ابتدای این مقاله خدمتتان عرض کردیم پای ثابت اکثر صنایع مهم و روز دنیا و حتی کارهای هنری، ورق فلزی است. این ورق دارای موارد مختلف و انواع گوناگون با خواص گوناگون است. یکی از آنها ورق روغنی است. ورق روغنی در خقیقت همان ورق فلزی است که برای ایجاد یکسری خواص مکانیکی تحت عملیات روغن کاری قرار گرفته است. این ورق دارای خواص و ویژگیهای هاصی است و هر کدام از گونههای مختلف آن نیز خواص و ویژگیهای خاص خود را دارند که بر اساس کاربرد مورد نطر مصرف کنند و روش تولید کارخانه تولید کننده مورد استفاده قرار میگیرند. در ضمن همانطور که خدمتتان گفتیم، تیم آهن کاسپین در زمینه عرضه ورقهای روغنی تخصص دارد و میتواند ورق مورد نطر شما را با هر استانداردی که مد نظر دارید با بهترین کیفیم و قیمت عرضه کند تا در نهایت رضایت شما مشترین عزیز را در بر بگیرد.
سوالات شما
ورق روغنی، یک ورق فلزی از فلزهای گوناگون است که با روغنهای متفاوت بر اساس کاربرد مورد نظر ساخته میشوند.
ورق روغنی دارای انواع و اقسام متفاوتی است من جمله:
ورق hrpo
ورق فولاد روغنی گالوانیزه
صفحات قلع
فولاد نورد سرد
فولاد از پیش رنگ شده
فولاد آلومینیومی
ورق فولاد الکترو گالوانیزه
این ورق یک لایه نازک از جنس روی بر سطح خود دارد. این روکش با روش آبکاری بر سطح ورق پوشانده میشود. برای محافظت از سطح در هنگام فرایند مختلف روغن کاری انجام میشود.
یک نمونه ورق فولادی که یک سطح صاف و ظریف و دقیقی دارد. این ورق در دمای اتاق پردازش میشود و بعد از آن برای مراقبت از سطح آنها روغن کاری میشوند.
این ورقها یکسری ویژگیهایی دارند از جمله:
مقاومت در برابر خوردگی
افزایش یافته بودن دوام
عدم جذب آب
روانکاری
ضد ساییدگی
سهولت هنگام کار
بهبود ظرافت زیبایی
عدم زنگ زدگی
قابلیت سفارشی سازی
تنوع در روغن
ساییدگی زمانی رخ میدهد که دو ورق روی هم قرار بگیرند و سابیده شوند. ورقها روغنی به علت اینکه سرطح چرب تری دارند متر در معرض ساییدگی قرار میگیرند و این چرب بودن حالت روانکاری را فراهم میکند.
راحت بودن کار با این ورق به علت صاف بودن سطح آن است. این ورق همچنین خاصیت کاهش اصطکاکی راه دارد که این مورد هم به آسان تر شدن کار با این ورق کمک شایانی میکند.
این ورق کاربردهای متعددی در زمینههای مختلف دارد. از جمله آنها میتوان به این موارد اشاره کرد:
ساختمان سازی
تولیدات
خودرو سازی
استفاده شدن در ساخت وسایل حمل و نقل
استفاده در فلزکاری
قفسه بندی
کشاورزی
محفظه الکتریکی
صنعت نفت و گاز و بسیاری صنایع دیگر
بله این ورق به دلیلمقاومت بالا در برابر خوردگی و همچنین سهولت در ساخت و شکل دادن به آن در لوازمی مانند لباسشویی و فر و یخچال استفاده میشوند.
این ورقها به علت مقاومتی که در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارند یک انتخاب مناسب برای فضاهایی هستند که در معرض این مشکلات قرار دارند و مبلمان خانگی یکی از این محیطها است.
این ورق در گرمایش و تهویه مطبوع HVAC از ورق این ورقها استفاده میشود. این ورق در کانال کشی و قسمتهایی که نیاز به مقاومت در برابر شرایط سخت را دارند کاربرد دارد.
۱- انتخاب ورق
۲- تمیزکاری
۳- آماده کردن روغن مورد نظر
۴- روغن کاری
۵- پخت
۶- کنترل کیفیت
۷- برش و بسته بندی
این مورد به چند روش انجام میشود:
روش اول اسپری
در این روش روغن مورد نظر با یک نازل یا اسپری به سطح ورق پاشیده میشود.
روش دوم: پوشش غوطه ور
در این روش ورق را در روغن قوطه ور میکنند و روغن در این روش توسط ورق جذب میشود.
۱- نوع روغن
۲- ایجاد مقاومت در برابر خوردگی
۳- چسبندگی به علت انفعالات شیمیایی
۴- مقاوم شدن در برابر دما
۵- پایداری شیمیایی این ورق
۶- اثرات زیست محیطی
۷- سازگاری روغن و ورق
۸- واکنش پذیری شیمیایی
۱- چکش خواری
۲- قدرت بازدهی
۳- مدول یانگ
۴- استحکام کششی
۵- ضریب اصطکاک
۶- سختی
۷- مقاومت در برابر سایش
۸- شکل پذیری
۹-مقاومت در برابر ضربه
۱۰- مقاومت در برابر خستگی